Warsztaty Kulinarne w Miejscu Aktywności Mieszkańców ze SON „Jeden Drugiemu"
W upalny piątek powitaliśmy lato orzeźwiającymi deserami. Miały także być soki owocowo – warzywne, ale niestety nasza pani instruktor Jadwiga Wierońska w ostatniej chwili rozchorowała się. Było nam bardzo przykro. Musieliśmy więc zrezygnować z soków, w przygotowaniu których p. Jadzia jest mistrzynią. Natomiast z deserem poradziliśmy sobie wyśmienicie. W części wprowadzającej do zajęć p. Wiesława poinformowała nas między innymi dlaczego powinniśmy często przygotowywać i spożywać galaretkowe desery ze świeżymi sezonowymi owocami. Truskawki i borówki amerykańskie posiadają właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Są bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Poznaliśmy także tajniki sztuki nakrywania do stołu i zasady kulturalnego zachowania się przy stole. Aktywnie w naszych zajęciach uczestniczył p. Jerzy Chrząszcz prezes naszego stowarzyszenia z synem Michałem. Bita śmietana w ich wykonaniu smakowała wybornie. Każdy uczestnik otrzymał pucharek z galaretką i owocami. Następnie przystąpiliśmy do dekoracji wg. własnych pomysłów. A było w czym wybierać: różne owoce, bita śmietana, rodzynki, posypki itp. Byliśmy zachwyceni naszymi dekoracjami. Wspaniały moment to wspólna degustacja. Domowa galaretka w kilku kolorach ze świeżymi owocami lata jest nie tylko smaczna, ale pięknie prezentuje się na stole. Było owocowo, kolorowo, smacznie i bardzo miło. Zajęcia te rozwijały odpowiedzialność i zaradność u osób niepełnosprawnych. Była to wspaniała integracja. Pragniemy serdecznie podziękować p. Bogusi K. wolontariuszce, która z wielkim oddaniem, zaangażowaniem i sercem wspiera działalność naszego stowarzyszenia.
SON „Jeden Drugiemu" Kęty.