Segregowanie oleju ma sens!
Wszystkie zużyte oleje i tłuszcze jadalne używane w gospodarstwie domowym nadają się do recyklingu, a przetworzone mogą zostać wykorzystane do innych celów.
Jak poprawnie segregować olej?
- Do pojemnika należy wrzucać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które są używane do przygotowania jedzenia w Waszych domach. Mogą być to oleje (słonecznikowy, z oliwek, rzepakowy, sojowy, palmowy, kokosowy i inne), tłuszcze (masło, margaryna lub smalec), a także oleje i tłuszcze z sałatek, konserw, zalew olejowych oraz marynat do grilla i smażenia.
- Zużyte oleje i tłuszcze wystarczy zlać przy użyciu lejka do jakiejkolwiek butelki typu PET.
- Dla bezpieczeństwa, zużyty olej powinien najpierw ostygnąć a dopiero potem może zostać przelany do butelki PET.
- Pełną, szczelnie zamkniętą butelkę można od razu zanieść do najbliższego pojemnika przeznaczonego do segregacji olejów.
W żadnym wypadku nie można wlewać oleju bezpośrednio do pojemnika, ani wrzucać do niego szklanych butelek!
Dlaczego warto segregować oleje?
Segregowanie oleju ma sens! W ten sposób nie tylko zapobiega się wielu problemom technicznym w domach, ale także w publicznej sieci kanalizacyjnej. Dzięki Twojej pomocy, przyszłe pokolenia będą mogły nadal zamieszkiwać naszą planetę.
W Gminie Kęty znajduje się już 7 pojemników, które przeznaczone są do segregacji oleju jadalnego:
- ul. A. Mickiewicza 8 (teren firmy "KOMAX" - PSZOK w miejscu obok pojemników na segregację),
- parking na skrzyżowaniu ulic: Wyspiańskiego i Żwirki Wigury,
- Bielany, pl. Św. Macieja 1 (koło OSP, obok pojemników na pojemników na zużytą odzież),
- Bulowice, ul. Bielska 38 (koło budynku przedszkola),
- Łęki, ul. Akacjowa 37 (przy OSP),
- Malec, ul. Jędrzejowskiego 16 (dom ludowy),
- Witkowice, ul. Dworska 46 (tzw. Dworek).
Zespół segregujolej.pl