KOPERNIK beneficjentem Fundacji PKO BANKU POLSKIEGO
Nauczyciele z Powiatowego Zespołu Nr 10 Szkół Mechaniczno-Elektrycznych im. Mikołaja Kopernika w Kętach p. Monika Kasperczyk i p. Ilona Kula napisali projekt pt. „PRACOWNIE GASTRONOMICZNO-CUKIERNICZE NA MIARĘ NASZYCH CZASÓW”. Projekt zyskał aprobatę komisji i tym samym KOPERNIK został beneficjentem Fundacji PKO Banku Polskiego.
Celem projektu było doposażenie szkolnych pracowni: gastronomicznej i cukierniczej w niezbędny i nowoczesny sprzęt o wartości 20.000,00 zł, dzięki któremu podniesiemy ofertę edukacyjną naszej szkoły.
Zakupiony sprzęt i urządzenia oraz pomoce techno-dydaktyczne to: zastawa stołowa, sztućce, formy do pieczenia, naczynia do zapiekania, patery na ciasto, blendery zanurzeniowe, garnki, patelnie, wyciskarka wolnoobrotowa do soków, naświetlacz do jaj, miski, miarki, noże kuchenne i do carvingu zwiększą zakres możliwości użytkowania obu pracowni. Przyczynią się także do podniesienia wiedzy i praktycznych umiejętności naszych uczniów.
Odpowiednio doposażone pracownie zyskają uznanie w oczach naszych partnerów z zagranicy podczas wspólnych warsztatów kulinarnych. Ponadto zakup w/w sprzętu wpisuje się w długofalową strategię rozwoju klas gastronomicznych w naszej szkole.
Mamy również nadzieję, że w ten sposób zachęcimy też uczniów klas ósmych do podjęcia nauki w KOPERNIKU w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Dziękujemy naszemu darczyńcy – Fundacji PKO Banku Polskiego i mamy nadzieję na dalszą współpracę.
PZ nr 10